Yoga has really benefited me a lot physically. I feel toned and strong. I do not feel tired frequently. I have had the longest trouble with nasal congestion and sinuses issues. But with yoga and pranayama it is definetly getting better. My friends say I look healthy and radiant, which I know is because of my yoga classes. I also feel motivated and fresh throughout the day.
Yoga has helped me sleep better by tackling my issues with the gut. My yoga guru has taught me few poses that helps me digest food better. So I no longer have to wake up in the middle of the night feeling bloated and uneasy.
Joga - vsi njeni mnogoteri vidiki (komentar1)
Joga je kompleksen, obsežen in celovit hindu tradicionalen sistem ezoterične in praktične teorije ter prakse, ki podpira osebni ter duhovni razvoj posameznika, koristi njegovemu zdravju, pa tudi dobremu počutju psihično in fizično. Joga vključuje vse vidike mikro in makro kozmosa, s tem pa lahko pomembno pozitivno vpliva na harmonizacijo in transformacijo človeštva za prehod na naslednji višji nivo obstoja.
Veščin joge sem se učil v teozofski skupini mojstra dr. Emila Kušca. Kasneje pa sem nekaj časa tudi sam vodil interno vadbo skupine. Dr. Emil Kušec je skozi svojo kiropraktično znanje in prakso izoblikoval program jogijskih asan, ki so prilagojene poprečnemu zahodnjaku ter optimalno lahko koristijo pri pogostih težavah zaradi napačne drže, premalo gibanja, stresnega življenja in podobno.
Joga in vse kar spada zraven je ena od najboljših stvari, ki so mi bile dane v življenju. Leta treningov in študija joge so skupaj z drugimi ezoteričnimi ter zdravilskimi znanji pomembno doprinesli k mojemu razvoju, zdravju ter dobremu počutju. Mojo pot joge je tako poleg hindujske zaznamovala tudi krščanska in židovska duhovna tradicija, zraven pa še taoizem, budizem ter alternativna in tradicionalna medicina.
Jogijsko usposabljanje po Učenju dr. Kušca je vključevalo raznolik komplekseno obsežen nabor zahodne ezoterične in okultne prakse, dopolnjeno z poglavji iz duhovnih sistemov Indije, Kitajske, Tibeta in še od kod. Jogijski fizični trening smo dopolnjevali tudi s taichijem in še nekaterimi orientalnimi disciplinami. Spoznavali pa smo tudi Ayurvedo in KTM, ter esenski zdravilski sistem.
V svoji elaboraciji zdravljenja išijasa sem izpostavil nekatere pomembne 'kiropraktične' razlike pri asanah pozdrav soncu napram temu kar nam danes ponuja splet. Kompletnega mojstra raznoterih sistemov žal redko srečamo v življenju, zanesljivo pa ne za vsakim vogalom in v internetni poplavi jogijske plačljive ponudbe. Naša je bila zastonj.
Avtor članka v angleščini je izpostavil predvsem zdravstvene vidike in dobro počutje. Preko linka, ki ga je dodal najdemo poleg komercialne ponudbe indijske ekipe Amayaan tudi predloge in opise uporabe joga sistemov. Dodajam linke do svojih zapiskov iz vadbe v skupini Hiron pod vodstvom dr. Emila Kušca in nekatere komercialne ponudbe tečajev ter vadbe joge.
Vadbo joge prakticirajo ljubitelji miru, zdravja, tišine, osebnega razvoja, prijetnega druženja, ter iskalci samospoznanja. Koristi sprostitvi, umiritvi, pozitivnemu mišljenju. Napredek je pri skupinski vadbi hitrejši. Vzdušje posvečenosti, miru in medsebojne povezanosti so blagodejni za dušo in telo.
Certifikat za vaditelja joge imam tudi sam, a sedaj so v ospredju pri meni druge prioritete in učenje joge prepuščam drugim, ni pa problem 10 sklec, ali stoja na glavi in ostalo. Ob tej priliki izražam hvaležnost dr. Kušcu za vse predano znanje in treninge. Kasneje so se pokazale domnevne negativnosti, a to prepuščam Življenju.
Dihalne vaje
Yoga - gayatri
Teozofija v Sloveniji
O jogi - osnovne informacije za udeležence interne vadbe
Joga izziv za začetnike z Nino Gaspari 1. dan: Uvod in pozdrav soncu
-
-
Yoda