top of page
  • Writer's pictureYoda

Kronika gverilskega medija yoda4newage

Updated: Sep 11, 2020

Zapisi iz življenja mojega spletnega portala

-

Uvod


Od spočetja spletnega mesta do danes sva z medijem skupaj prešla intenzivno pot izgradnje in portalnih sprememb. Za nama je enoletno obdobje, ki zaključuje proces intenzivne rasti ter razvoja spletišča yoda4newage. Rast se kaže v obsegu dodanih medijskih vsebin in v številu obiskov. Lahko rečem da medij stopa v zrelo dobo, ali drugače - tehnično rečeno v zasičenje. To pomeni, da se krivulja rasti ter frekvenca sprememb preveša iz strme v bolj položno.


Osnovni namen je bil realiziran. To je objava mojih primerov zdravljenja po metodah dr. Grabovoja. Želel sem zagotoviti vsem zainteresiranim neoviran in brezplačen dostop do informacij, s katerimi mora javnost nujno biti seznanjena. Dodatno k temu pa sem izvedel še prenos ter nadaljevanje mojega publiciranja s portala Pozitivk na moj lastnoročno kreiran portal yoda4newage. Predpostavljam, da bo težišče novih objav v podpori družbene preobrazbe tako lokalno kot globalno. Bistveni sestavni del preobrazbe pa bi morala biti uporaba tehnologij po Učenju dr. Grabovoja.


Delovanje portala in objave so popolnoma neodvisne od kakršnihkoli finančnih virov, razen od penzije. Skozi tako percepcijo uvrščam svoj portal v 'gverilski medij', kot sem opredelil delovanje svojega spletnega mesta. Tu je tudi razlog objavljanja s 'partizanskim' imenom. Sem politično ter ideološko neuvrščen, zato lahko kritiziram, ali hvalim kogarkoli in karkoli po lastni vesti, popolnoma svobodno in neodvisno, ne pa po tujih zahtevah in pričakovanjih. Moje edine odvisnosti so sonce, voda, zrak, svoboda.


Opredelitev 'gverila' pristoji tako publiciranju vsebin, kot administraciji portala. Pri tem nastopam kot publicist in kot administrator portala v eni osebi. Vendar je tu še vloga eksperimentatorja, ki beleži postopke samozdravljenja in še kakšne druge. Potem pa smo že pri trimonounipolarnosti . Ne se trudit z iskanjem razlage, ker je to moj konstrukt iz poskusov definicije za (umetno) zavest.

-

Postavitev ter administracija portala


Skoraj nič nisem zapisal do sedaj o kreaciji in vzdrževanju spletnega mesta. Oboje temelji v mojem primeru na izbiri izključno neplačljivih aplikacij in servisov. Zato sta tudi nastanek portala in njegovo administriranje 'partizanska', torej zastonjska. Enako velja tudi za vzdrževanje ter nadaljno preoblikovanje spletišča. Tu je pomembna optimizacija spletnega mesta (SEO) za čimboljšo vidnost v iskalnikih, kar prinaša več zadetkov in ogledov. Tudi SEO plačljivo ponudbo sem nadomestil s svojimi nadomestnimi rešitvami.


Osnovna začetna izbira pred postavitvijo lastnega spletnega mesta je primeren website builder. S tem so določene naše okvirne možnosti izgradnje, objave na splet, ter lastnosti editorja. Običajno ponudnik omogoča tudi uporabo njegovih serverjev. V kolikor izberemo zastonjsko domeno bo del portalnega imena tudi ime ponudnika. V tem primeru ni možen zaslužek z reklamami. Drugače pa je z plačljivimi domenami, ki to omogočajo in kjer ni vidna ponudnikova platforma, pač pa poljubno izberemo ime portala.


Editor Wix temelji na uporabi umetne inteligence in tehnologije v oblaku z lokalno začasno shranitvijo podatkov iz predogleda. V določenih konstelacijah lahko naletimo pri tem na problem shranjevanja pa tudi same vključitve načina s predogledom. Razlog je lahko trenutna visoka obiskanost portala obenem z premajhno zmogljivostjo osebnega računalnika in nepobrisanimi sledilniki. To se je pojavilo v zvezi z objavo vročega linka za covid19 na vrhuncu pandemije. Rešitev sem iskal v brisanju sledilnikov ter izbiri časa z manj obiski. Problematični so linki za daljše online povezave, ki sem jih zato dal bolj v ozadje......


Testiranje Editorja in drugih pomagal za vzdrževanje spletnega mesta je lahko manj stresno, oziroma brez nevarnosti za uničenje obstoječe vsebine če se poslužimo alternativnega testnega portala. Tega kreiramo namensko za preizkušanje aplikacij in odpravljanje težav. Posamezno nepreverjeno novost lahko tako najprej testiramo v demo načinu na rezervnem - testnem portalu.


Neobhodna portalna 'oborožitev' za potrebe 'search engine optimization' (SEO) je zemljevid spletne strani (sitemap). To je osnova da brskalniki potem prikažejo na spletu zadetke z vsebinami našega medija. Spletni zemljevid vsebuje linke do objavljenih vsebin. To je pomembno vodilo kako objavljati za dobro vidnost na spletu. So pa še drugi upoštevalni faktorji. Sprememba naslova v postu npr. pomeni tudi spremembo linka.


Sitemap lahko pridobimo z brezplačnimi online generatorji, a ti imajo razne pomanjkljivosti. Na koncu sem izbral takega, ki ne preskoči noben novododan post. Njegova pomanjklivost pa je, da ohranja na spisku spletnega zemljevida tudi stare, pobrisane poste, ki zamegljujejo regularno iskanje vsebin zaradi zadetkov z neobstoječimi posti. To napako odpravljam z naknadnim ročnim editiranjem spletnega zemljevida, možno pa je tako tudi dodajati nove linke.


Spletni zemljevid je potrebno najmanj za vsak dodan link na novo shraniti na portalu in prijaviti brskalnikovemu stroju. Ob tem prijavimo novo portalno adreso za datoteko spletnega zemljevida. Ob prvi prijavi portala na brskalnik preko Google računa pa Google tudi izda identifikacijsko potrdilo o lastniku medija. To mora biti shranjeno na ustreznem mestu portala za vsakokratno preverjanje. Poleg indeksiranja linkov v sitemap obstaja še indeksacije portalnih datotek. Je enostavna varianta ki pa daje pomanjkljive informacije pri iskalnih zadetkih in pri samem odprtju datoteke. Sprememba datoteke spremeni tudi link.


Pri izbiri ponudnikov brezplačnih sitemap generatorjev je odločal tudi nabor ponujenih parametrov, ki jih program upošteva ter zapiše v sitemap. Z ustrezno nastavitvijo parametrov pred generiranjem lahko do neke mere sebi v prid manipuliramo brskalnikov iskalni stroj za redno ažurno obravnavo portala obenem z eliminacijo redundantnega administratorjevega prijavljanja vsakokratne spremembe sitemap-a. Tako sem prijavo reduciral na vnos novih in črtanje starih linkov. Dobro 'sodelovalen' je naprimer CLEVERSTAT smg.


Brez ogledov je portal mrtev in nima nobenih učinkov nameravane podpore družbene preobrazbe. Osnovno pasivno vidnost naključnih iskalcev zagotavlja sitemap administracija, kot sem jo na kratko opisal. Vidnost potencialno omogoča oglede najdenih vsebin. Možna je tudi aktivna predstavitev z linki ter povabilo k obisku portala in ogledu medijskih vsebin. Tu pa pridemo že na interdisciplinarno področje psihologije in sociologije, zraven pa še razumevanje algoritmov strojne inteligence iskalnikov..


Za verifikacijo vidnosti ter obiskanosti portalnih medijskih vsebin je neobhoden števec. Za potrebe raznih analiz v smeri zagotavljanja več ogledov je treba izbrati realen števec, ne pa takega z napihnjenimi podatki o številu ogledov. Pri zastonjskih variantah moramo vzeti v zakup tudi lastne obiske, ki so dodani tujim. Neustrezni so števci, ki se inkrementirajo ob vsakem prehodu istega uporabnika med naslovi portala. Dobro je če števec beleži geografske podatke obiskovalcev za geo prilagajanje portalnih vsebin.


SEO indeksiranje datotek je opcija izbranega website builder-ja, ki je na voljo v edit načinu. Žal števec odpiranje take datoteke ne registrira kot obisk portala. V kolikor datoteko ne opremimo z portalnim naslovom obiskovalec sploh ne ve na katerem spletnem naslovu se nahaja. Ima pa tako 'statično' naslavljanje tudi prednost za gverilo. Statični naslov lahko uporabimo kot skrivni naslov.......


Učinkovita gverilna agitacija je lahko naprimer komentiranje YT kanalov in forumov. Pri tem je seveda bistveno, da komentarjem dodamo linke do portalnih vsebin, ali vsaj do začetne strani. To je možen način osvajanja medijske krajine s predstavitvijo portalnih vsebin in linkov do lastnega medija, kar je nek vidik aktivne javne promocije medija za večanje števila ogledov. Nezanemarljiva je izbira naslovov in samih zvrsti, ki jih ponudimo na ogled, prav tako pa tudi izbira ciljnih medijev.


Ob tem moram pa priznati, da je moj portal doživel svojevrstno konjukturo ogledov zlasti zaradi objavljenih vsebin v zvezi z reševanjem pandemije covid19. Ampak tu je odigrala svojo vlogo tudi izbira YT kanalov in forumov, ki sem jih komentiral, skupaj z polinkano vročo vsebino z mojega portala. Določena možnost propagacije lastnega medija je tudi preko elektronskih socialnih medijev, kot so e-mail, FB, itd. Ampak to utegne izgledati 'nehigienično' in v nasprotju s šentflorjansko kulturo samozatiranja.


V administratorsko taktiko ter strategijo spada še analiza odzivanja medijske krajine na izbiro naslovov, ter katere vsebine so sploh deležne obiska. In to nas spet pripelje nazaj k procesu administracije samega portala. Lahko se orientiramo dogodkovno, sezonsko in na razne konjukturne okoliščine ter informacije. Pomembno razliko je opaziti pri zadetkih iste vsebine na različnih geografskih medijskih področjih.


V ilustracijo glede administriranja svojega portala povem še konkretne odzivne čase Google-a od vnosa novega forumskega posta do prikaza njegovega naslova med zadetki v brskalniku Firefox. Po prijavi spremenjenega spletnega zemljevida se ob dobro izbranem naslovu posta ta pojavi na vrhu seznama zadetkov po približno 2 - 3 dneh. Vsebine za angleško govorno področje so slabše tretirane.

-

Priprava in objava medijskih vsebin


Pri izbiri in zapisu vsebin se naslanjam na svojo interakcijo z okoljem in na lastno zunanjo ter notranjo percepcijo. Rezultati so nazorni v objavah. Ampak nekaterim utegne biti za razumevanje vsebin zanimiv tudi vpogled v moje psihomentalno ozadje pri objavah. O vzrokih in motivih svojega publiciranja sem svoje čase objavil na portalu Pozitivk kar krajšo psihološko introspekcijo v odgovor na pripombe o (ne)smiselnosti tamkajšnjih mojih objav. Tu je za sedaj samo krajši povzetek.


Zakaj že pišem in objavljam besedila ? Človek ima naravno potrebo po izražanju samega sebe. Svetlana Novak pravi, da je po Učenju dr. Grabovoja naš namen 'projavljivanje'. Z drugimi besedami, želimo se manifestirati. Sem sodi tudi pisanje in publiciranje. V vsakdanjem življenju so poskusi spontanega izražanja stališč lahko zelo frustrativni glede na odzive okolice. Često pri tem lahko doživiš mentalni linč, kot bi ga doživel pes, ki zaide v cerkev polno šentflorjanskih vernikov. Komunikacija z ustreznimi sogovorniki je preredka, pa še tu smo omejeni.


Zasilna varianta izražanja iz preteklosti je bila v 'intenzivnih dnevnikih'. Ampak sporočilo na portalu za javnost je precej drugačen izziv. Vsak kdor želi mu je sporočilo na voljo, kdor ne želi brati takega besedila ga pač ignorira. Nihče nikogar z ničemer ne posiljuje, pa tudi nihče ti ne onemogoča spontano izražanje. Načeloma se pri tem z (ne)gledanostjo in (ne)komentiranjem svojih objav ne obremenjujem. Po drugi strani pa je res, da vsak komentar lahko prinaša kreativni izziv, četudi s provokacijo.


Primarni namen je kot rečeno potreba po spontanem izražanju, kar poskušam nadgraditi z tendenco koristnosti. Svoje publiciranje bi lahko označil kot kvazi spontano artikulirano in kvazi dokumentarno z eksibicionističnimi vložki. Ti vložki so del potrebe mojega egića po izražanju in zabavi. A včasih utegne tak eksibicionizem zavzeti žaljive forme, čeravno ni to njegov namen. Kaj je ozadje tega ? Po eni strani dam tako duška svoji kritiki in revoltu, po drugi strani je to del provokativnega koncepta.


Iz povedanega je jasno, da moj namen nikoli in nikakor ni vzbujanje sovraštva, pač pa predvsem provokacija. Kakšna provokacija ? Nihče ne mara biti provociran, a življenje nas vsak dan provocira k razmišljanju in učenju. Tak je tudi namen moje provokacije. In resnici na ljubo se lahko pri vsem skupaj tudi zabavam, čeravno gre to včasih nezlonamerno na tuj račun. Seveda je tudi ciljana populacija mojih objav zelo raznolika, kot so raznolika področja s katerih objavljam svoje zapise. Prav tako so raznolike tudi vsebine in nivoji objav: od novičarskih povdarkov do lastnih elaboracij.


In po tej uvodni razlagi se lahko vrnem k (ne)komentiranju mojih objav. Možni razlagi nekomentiranja sta neafirmiranost portala in moja anonimnost. Eno od mojih izhodišč je tudi eksperimentiranje na raznih področjih. Torej me veseli pot sama in zato je tudi odziv okolja drugotnega pomena. Psihološko gledano motivacija komentiranja lahko varira v razponu od primitivizma do elaboriranih in strokovnih mnenj. A v ozadju je vedno tudi potreba po izražanju in eksibicionizmu.


Konkretne izkušnje z vsebino komentarjev mojih objav s Pozitivk kažejo, da so komentarji največkrat nevsebinski in nekonsistentni, še najmanj pa konstruktivni. V tej luči in v luči prej povedanega odsotnost komentarjev zame konkretno ne predstavlja nekaj slabega. V bistvu od določenega dela bralcev niti ne gre pričakovati, da se bodo izpostavljali s komentiranjem 'gverilskih vsebin', a vendar bodo odnesli s portala določene informacije v svoje okolje kjer se morda sčasoma zgodijo premiki v rigidnem dojemanju.......


Nadalje lahko ugotovim tudi, da prevladujoča šentflorjanska paradigma ne vključuje spontane pohvale. Ali naj se človek potem veseli morebitnega masovnega strinjanja drhali s populistično všečnimi floskulami in parolami, ali celo s sovražnim govorom, ki bi jih zaradi tako retardiranega samopotrjevanja pisec lahko vključil v svoj mentalni 'izcedek' ? Ne, nič takega ne potrebujem in še manj sem od tega odvisen.


V preteklosti sem se soočil na Pozitivkah tudi z komentatorji, ki niso bili dorasli komentirani vsebini. Odkrito priznam, da si še danes nisem na jasnem kako pravilno ravnati z njimi. Po defaultu jim ni mogoče nič razložiti, oni pa po 'muslaufu' vstrajajo pri svojih neumnostih. Ali jih ignorirati?


Morda sem včasih uporabil preoster in prekrut odgovor, ko sem uvidel, da oni samo monotono vrtijo svojo psihomentalno lajno. In morda bi tudi to lahko bil eden od razlogov za odsotnost komentarjev. A na koncu s tem najbrž nismo nič izgubili.


Ljubljana, 16.6.2020

-

-

42 views9 comments

Recent Posts

See All

Zabeleženo je 10.000 obiskov portala

Na prehodu med 17 in 18 decembrom 2023 se je števec obiskov portala zavrtel na 10.000. Všteti so tudi moji obiski, niso pa zabeleženi direktni dostopi do indeksiranih datotek v kolikor se ogled zaklju

Zabeleženo je 1000 obiskov portala

Na prehodu med 23 in 24 majem 2020 se je števec obiskov portala zavrtel na 1000. To je slab teden po 1. obletnici zagona portala, vendar števec ni bil inštaliran že na samem začetku. Poleg tega je pot

Prva generalna posodobitev portala

Večina datotek je bila posodobljena, Dodane so bile nove. Posodobljene in razširjene so bile vsebine, oblikovanje in detajliranje. Opravljeno je bilo veliko napornega in duhomornega dela, ki se na ve

bottom of page