To je v bistvu znanstvena opredelitev koristi, ki jih lahko prinaša postenje, vendar je potrebno upoštevati tudi restriktivne vidike, ki tu niso opisani. Naslov je pomotoma zapisan fonetično.(op Y)
V telesu spodbudimo avtofagijo ali regeneracijo celic če vsaj 3 krat tedensko uživamo v hranjenju samo 8 ur, 16 ur pa ne jemo. Če je večerja ob 19:00 uri, lahko drugi dan jemo šele ob 11:00 uri. To omogoča telesu, da samo odstrani strupene ostanke presnove in druge ostanke hrane.
Avtofagija
Timus, avtofagija in pomlajevanje
KETO presnovna prožnost skuri maščobe
Karnitin pelje maščobe skurit v mitohondrije
AUTOFAGIJA - Zašto su mediji preleteli ovu vest ??
Tu so znanstveni in strokovni dokazi ter argumenti o koristih zdrave prehrane in posta. Vendar restriktivni vidiki niso prikazani, čeprav jih je treba upoštevati. V besedilu za radikalni post so zbrana in podana tudi opozorila na nevarnosti posta. Pomladitev preko timusa je celo pomembnejša od redukcije kilogramov.
Menim, da za zdravilsko učinkovito avtofagijo lahko dnevno pojemo samo en čimbolj skromen obrok in pijemo samo nesladkane pijače. Hrano in pijačo zaužijemo počasi, zavestno in ob pomoči avtorefleksije ter fiziološke introspekcije z ustrezno samoprogramirano psiho (AT, namera, volja, Grabovojeve tehnologije).
Med do sedaj zaznane pozitivne zdravstvene učinke bi uvrstil zlasti izboljšanje kožnih anomalij: starostne / revmatske rujave tvorbe, parazitske obloge stopal, fibroni. Seveda ne gre zanemarjati izgubo kilaže, ki je lahko kar občutna, odvisno od radikalnosti izvedbe avtofagije.
Pri postu in avtofagiji moramo biti pozorni na fiziološke opozorilne znake nevarnosti za zdravje in primerno ukrepati. Nekateri bolj kritični primeri so opisani pri postenje in hujšanje. Zaradi tega je nujna fiziološka introspekcija kaj se dogaja s telesom, pa tudi upoštevanje nasvetov ter opozoril.
Obširneje poročam o svojih izkušnjah in ugotovitvah v komentarju. Na tem mestu pa o zaznavanju avtofagijskih procesov. Zanesljiv indikator, da avtofagija deluje je ko zaznavamo toploto v telesu. Naknadno izgine še lakota..
Omenil bi še razliko med strogim postom in avtofagijo. Strogi post ob vodi lahko traja 2x3tedne, avtofagija pa je različno radikalen prilagojen post, kot je opisano v Postenje in hujšanje
-
-
Glikemični indeks (komentar 4)
Kako izbira živil vpliva na (ne)nastajanje oziroma kopnenje telesnih maščobnih zalog.
-
Živila z nizkim glikemičnim indeksom nas ščitijo pred nastankom sladkorne bolezni, pripomorejo k občutku sitosti in znižujejo raven glukoze v krvi in posledično se zniža tudi raven inzulina v krvi. Več inzulina nas dela lačne in povzroča nastajanje maščob. Obratno nizka stopnja inzulina, kot posledica zaužitja živil z nizkim glikemičnim indeksom povzroča razgradnjo maščob. To pa nas spominja na hujšanje, mar ne ?
Zgoraj sem zapisal svoj povzetek iz prepričljivega članka v reviji Doktor 24 z naslovom 'Glikemični indeks'. V elektronski verziji tega članka nisem našel, zato dajem link do svojih mbt kopij. Pomanjkljivost omenjenega vira je zelo nepopolna tabela glikemičnih indeksov živil. Tu pa nam pomaga res obširen popis živil z pripadajočimi glikemičnimi indeksi, ki sem ga našel na spletni strani FutuNature - link spodaj.
Glikemični indeks živil - tabela
Konkretno bi omenil jajce, kot eno najboljših živil. Ljudje z preganjavico holesterola naj ne naredijo prehitro in neupravičeno križ čez to odlično živilo. Holesterolske mite raznih živil ustvarjajo predvsem farmacevtski lobiji, da bi si zagotovili zaslužek s prodajo svojih dragih strupov za zniževanje holesterola.
Na tem mestu ne bom razpredal o holesterolu, bilo je objavljenih dovolj informacij z moje strani o holesterolu na Pozitivkah, podkrepljeno z neodvisnimi tujimi viri, ki postavljajo na laž uveljavljene holesterolske doktrine.
V povzetku lahko sedaj ugotovimo, da imamo za kontrolo teže in zdravja žleze slinavke dve močni orožji v avtofagiji in v izbiri živil z nizkim glikemičnim indeksom.
V bistvu nam vpliv glikemičnega indeksa na nivo inzulina pojasni osnovni princip kontrole teže, vključno avtofagijski način. Razlika je le v načinu zniževanja nivoja glukoze v krvi.
Pri avtofagiji časovno manipuliramo prehrano in tako dosežemo padec glukoze ter inzulina v krvi. Pri izbiri živil nizkoglikemičnega indeksa isto dosežemo s samim živilom, a brez avtofagijskega samočiščenja ?
Ugotavljam, da je zdrava prehrana preveč kompleksno področje kjer ni možno uporabljati poenostavljene pristope kontrole teže brez nevarnosti za zdravje !
Pojasnilo kako vpliva glikemični indeks na lakoto in hujšanje. Nedavno sem bil deležen zelo nazorne in prepričljive profesionalne razlage strokovnjakinje z bogatimi osebnimi izkušnjami pri kontroli telesne mase.
Odkrito priznam, da tega mehanizma do sedaj nisem razumel, ampak sem samo privzeto uporabljal opisane zakonitosti. Ključ razlage je v nihanju krvnega sladkorja ter inzulina. Tehnično gledano je inzulinska regulacija nivoja sladkorja oscilatorna upoštevaje še zakasnitev inzulinskega odziva.
Oscilacije povzročajo lakoto pri visokem glikemičnem indeksu, ker sladkor hitro in visoko naraste. Sledi mu inzulin, ki preveč zniža raven sladkorja, zato senzorji ponovno sprožijo občutek lakote. V kolikor sledimo temu načinu smo na dobri poti k debelosti in sladkorni bolezmi.
Kako se izogniti nestabilni regulaciji ? Z večjim številom obrokov in manjšim glikemičnim indeksom, recimo pod 50 bomo primerno siti. Sladkor ter inzulin bosta rasla počasi in z manjšo amplitudo, zato ne bo nihanja, ali minimalno. Tako se bomo primerno nahranjeni izognili škodljivi lakoti.
-
-
Yoda