top of page
  • Writer's pictureYoda

Delo s psihomentalnimi referencami

Updated: Jul 7, 2023

Upravljanje s svojimi duševnimi stanji na osnovi povezovanja z psihomentalnimi referencami

-

Uvod

Človek je to kar misli in čuti. To med drugim implicira fluidnost zavesti in duševnih, oziroma psihomentalnih stanj. Zato je smiselno zavestno preudarno usmerjati tok sprememb. Eden od načinov je povezovanje z izbranimi psihomentalnimi referencami. Na splošno se povezujemo s pozitivnim, ali negativnim.

Nekontrolirani psihomentalni procesi nas lahko nehote povežejo z negativnimi referencami in škodljivimi, celo nevarnimi stanji. Zavestna izbira pozitivnih referenc je lahko hitra in enostavna pot do pozitivnih sprememb naših misli in čustev. Tako se povežemo tudi z problemi in rešitvami naših nalog.


Izkustvene PM referenčne karakteristike

Ta razdelek je relativno dobro predstavljen z obstoječim besedilom - link spodaj. Vsebin je bila začetna osnova Psihomentalne kibernetike. Besedilo tega posta pa je razširitev in posplošenje te osnove.

V izvirniku je naslov besedila Uravnava psihomentalnega stanja, ki sem ga spremenil v bolj običajnega in popravil nekaj nebistvenih malenkosti. Shranjevanje sem prenesel na GD zaradi lažjega posodablanja.

Morda bi tu lahko dodali edinole izbrane referenčne karakteristike določenih nam znanih ljudi, naprimer spretnost, znanje, mirnost, nikakor pa ni priporočljivo mentalno povezovanje s temi osebami v kompletu.


Psihomentalna 'alergija' na motnje iz okolja

Poleti imajo gojenci muslauf stališč permanenten festival onanije z motornimi kosilnicami. Nekatere to lahko moti do stopnje 'psihoalergije'... Uporabijo lahko psihološki trik, ki nekaterim pomaga proti negativnim psiho reakcijam na hrup iz okolja. Primeri motečega hrupa so naprimer nadležen ropot kosilnic, pihalnikov za smeti, pokanje žoge na igrišču, kričanje otrok, promet, lajanje psov, itd.

Hrupa iz okolice ne moremo 'ukiniti' lahko pa spremenimo svojo notranjo zaznavo in odziv z preklopom referenčne osnove psihomentalne percepcijeje. Zamislimo si fantovsko radovednost ali moški fetišizem do strojev, otroka pri igri, športnika z žogo, pasjeljubce, avtoljubce, ali običajne ljudi, ki jim je okoljski hrup normalen. Vživimo se začasno v take vloge in privzamemo njihovo referenčno stanje PM percepcije.

Človekova zavest je fluidna in se lahko vživi tudi v otroško igro, v mentaliteto kogarkoli, razširi na karkoli, na okolico, cel svet. Notranja percepcija in odzivanje se spremenita iz psihoalergije na običajno stanje. Širjenje zavesti iz svojega ega na širšo stvarnost je koristno. Vživimo se v lastnosti izbrane vloge. PM povezavi z drugimi ljudmi se izogibajmo zaradi možne nezavedne izmenjave negativnih psihofizičnih stanj.

Ni jamstva, da bodo vsi in vedno uspeli v izvedbi tovrstnega psihomentalnega 'hokuspokusa'. Ampak vaja dela mojstra in prinaša izkušnje, ki se lahko spremenijo v zelo koristne veščine raznih področij življenja. Opisan princip vživljanja v namišljeno vlogo lahko uporabimo z nekaj kreativne imaginacije tudi za hrup v stanovanju, na prireditvah in podobno. Take ideje in eksperimenti širijo našo zavest in znanje.


Druženje, služenje in sočutje

Služenje je povezano z našo družabnostjo in sočutjem. Nudenje pomoči in uslug, ko nas prosijo zanje resetira trenutno stanje dela, počitka, ali zabave in prinese drugačno referenco od možnih preganjavic, monotonije, zasičenosti, nezadovoljstva, nespečnosti, itd. Služenje spada k širšim in višjim interesom človeka. Tako iskreno nesebičnost nagradi naš višji jaz z dobrimi občutki, spokojnostjo, od prosilca pomoči pa smo deležni praviloma pozitivnega odnosa in hvaležnosti. Torej služimo tudi sebi na nesebičen način.

Zakaj je služenje sebi in drugim tako zelo zdravilno?

Psiha je metafizično področje zato je stanja laže opisati simbolično in z analogijami. Tu je nazoren primer. Človekov um, ki samoomejujoče ciklira v stanjih obsesije, fiksnih idej, preganjavic, perfekcijonizma, pehanja za materialnimi koristmi je v prispodobi podoben človeku, ki caplja v majhnem krogu ob plankih svojega zatohlega mentalnega vrtička, polnega plevela in škodljivcev in odpadkov. Služenje drugim (in svojemu zdravju) pomeni komunikacijo in sodelovanje z okolico na drugi strani plankov.

Človek zapusti svoj utesnjen, zadušljivo omejen in iztrošen mentalni prostor ega ter je deležen svežine, energije, drugačnosti in prostranosti okolice. Pri služenju drugim si praviloma vedno deležen pozitivne energije, komunikacije in hvaležnosti. Drugi, ki rabi(jo) uslugo ti nehote ponudijo opisano možnost služenja sebi in drugim, ki je očitno dobra za vse. Na človeku je, da si ponastavi svoje prioritete in vadi preklaplanje ali večopravilnost namesto nedružabnega stališča 'pustite me in ne motite izvedbo mojih ego načrtov'.

Zakaj pri druženju in služenju uporabljaš spremenjene psihomentalne reference ?

Komunikacija, druženje, sprejemanje, ter razumevanje drugih ljudi prinašajo spremembo psihomentalnega referenčnega stanja, ki je sedaj vzeto iz kolektivne zavesti okolice. Kolektivna zavest ljudi, ali posameznik imajo sicer tudi svoje negativnosti, ampak stanje je večinoma normalna v običajnih stvareh, kot seštevek vplivov sodelujočih. Praviloma je to tudi ne - motena spečnost, normalno sprejemanje zvokov okolice, relativna fleksibilnost, veščine vsakdanjega življenja, prilagodljivost in delovna učinkovitost.

Druženje s služenjem je praviloma vedno pozitivno, če sprejemamo svojo vlogo. Možno je razumeti, da mnoge druge komunikacije izven mentalnih plankov niso nujno vedno harmonične. To je potrebno upoštevati tudi v pričakovanjih glede iskanja družabnih aktivnosti in v premagovanju morebitne treme, odpora, strahu pri podvzemanju korakov k iskanju druženja. Kdor vstraja in se prilagaja ta zmaga. Različnim ljudem ustrezajo različne variante služenja ter družabnih in razvedrilnih aktivnosti.


Čista zavest, Enost vsega kar je, brezpogojna ljubezen, večnost, brezmejnost

Tu so nam lahko reference duhovni učitelji ob predpostavki razvite osebne podlage skozi predhodne treninge, študij ter inkarnacije. Lahko pa prikličemo tovrstne lastne izkušnje z duhovno meditativnimi stanji. Zelo zdravilno je stanje praznega, mirnega uma, ali čista zavest. Skozi Učenja visokih mojstrov Učitejev se lahko povežemo z odrešujočo idejo Enosti, občutimo nesebično, brezpogojno ljubezen do vseh.

Včasih zadostuje misel na neko referenčno stanje, celo brez predhodne izkušnje. Spontan prehod recimo v trans in temu podobna stanja so bolj darilo iz višjih referenčnih nivojev. Lahko pa so posledice tudi tvegan eksperiment transcendentalnih stanj. Transcendentne reference so lahko tako pozitivne kot negativne vključno z nevarnimi in škodljivimi posledicami.

Skrbna izbira literature je pomemben element ki nam prinaša koristna, ali škodljiva sporočila za priklic višjih referenčnih stanj. Seveda ni splošnega pravila kaj bo nekomu najustreznejše. Vse je odvisno od praktikantove podlage, oziroma predhodnih izkušenj. Včasih se je dobro soočiti tudi z negativnostmi, da jih spoznamo in obvladamo. So del manifestacije Univerzuma, s katerimi moramo sobivati.


Razne druge reference in zgledi

Obstaja množica referenc, ki vplivajo na nas bodisi zavedno, bodisi nezavedno. Koristno je poznavanje možnega vpliva vsaj nekaterih: starši, vzgojitelji, učitelji, vzorniki, medijske zvezde, športni zvezdniki. Ljudje se bolj, ali manj povezujejo s svojimi vzori, favoriti, idoli, ki so različni v raznih življenskih obdobjih. Često gre samo za pozunanjeno posnemanje in privzemanje nekaterih ne nujno zaželjenih karakteristik.

Vsak človek je unikaten ter pomemben in taka naj bo tudi njegova življenska pot. Zato je slepo posnemanje kakršnihkoli idolov bedasto in nepotrebno. A brezimne množice to počnejo, ker se ne zavedajo unikatnosti in pomembnosti vsakega posameznega človeka. Zato se istovetijo z plehkimi in često brezvsebinskimi referencami, s katerimi se zvezde ter idoli komercijalno predstavljajo javnosti.

Nekatere druge reference se zdijo čudne na prvi pogled, ampak podajajo jih ugledni Učitelji in pisatelji. Dr. Grabovoj podaja tehnologije z rastlino, kristalom, ali pa z nami samimi iz mladosti. C. Castaneda opisuje privzemanje lastnosti drevesa, Celestinska prerokba uči opazovanje lepote rastlin, duhovne tradicije uporabljajo totemske živali. itd. Bolj običajno je npr. slika Sri Chinmoy-a v stanju TM, simboli religij.

-

-

Recent Posts

See All

Kako se umiriti

Umiritev in odrešitev imata različni izhodiščni stanji v nemiru ter v porazu - V stanju nemira, preganjavice, tesnobe, nezadovoljstva nimamo trezne presoje in sposobnosti ukrepati optimalno. Zato se m

Pohitritev osebne in kolektivne evolucije

- Psihomentalna kibernetika je namenjena osebnemu razvoju posameznikov. Evoluirana množica posameznikov vodi v kolektivno evolucijo. Zato je je pohitritev osebnega razvoja posameznikov nujna. Osebni i

Etika medosebne bioresonance

Spolna, psihična in mentalna komplementarnost lahko sprožijo spontano bioresonanco med dvema osebana nasprotnega spola, ki jo mnogi ne razumejo in še manj obvladajo. Razkrivamo poligamnost Narave in k

bottom of page