top of page
  • Writer's pictureYoda

Asistenca druge osebe pri eliminaciji problema

Zakaj nekdo drug prej vidi izhod iz labirinta 'detektivskega problema'

Tudi pasivni poslušalec je lahko koristen asistent

Kreativna komunikacija

-

Pristop naključnega pomočnika je svež, neobremenjen, nezasičen z negativno podlago, lahkoten, igriv. Zato bo nekdo s strani prej videl rešitev našega 'detektivskega' problema, ki jo sami ne opazimo. Včasih je dovolj že prisluhniti drugemu mnenju, ki nas odvede stran od naše mentalne zaciklanosti pri iskanju poti iz psihomentalnega labirinta množice možnih rešitev, kjer moramo zadeti samo eno in edino pravo.

Pogoje za pristop nevpletenega naključnega asistenta lahko ustvarimo tudi pri sebi z nekaj znanja in samozavedanja (avtorefleksija, čuječnost). Reševanje problema, ki nam ne gre moramo najmanj prespati, se začasno mentalno odmakniti, sprostiti zagrizenost, opustiti notranjo prisilo, upoštevati principe kreativne intuitivnosti, igrivosti, sproščenosti, psihomentalnega reseta, 'blagovremenosti' itd.

Lahko rešitev problema prepustimo tudi principu izkoriščanja prilike. Prilika lahko pomeni notranji dogodek, doživljaj, ali zunanje znamenje, dogodek, priložnost. Sem spada tudi pojav 'naključnega' asistenta, ki ga je nespametno zavrniti zaradi naše nečimrnosti, da moramo za vsako ceno problem sami rešiti. Taka zavrnitev priložnosti je klasična iracijonalnost z morebitnimi elementi psihopatije.

Precej negativna iracijonalnost je zagrizeno hotenje samopotrjevanja zaradi katerega moramo problem sami rešiti in odklanjamo ponujeno pomoč 'brezveznikov', 'pekov'. Tako nadutost opazimo tudi pri profesijonalcih raznih področij. naprimer zdravnikov do pacijentov, tehničnih strokovnjakov do uporabnikov. Često kategorično in neupravičeno zavrnejo tudi kakšno koristno mnenje.

Sam sem že doživel vlogo 'peka' brezveznika, ki je bolje rešil problem od afirmiranega profija. A včasih sem se moral tudi sam ugrizniti v jezik ko je neka oseba predlagala 'babjo' rešitev in se je ta realizirana z moje strani izkazala za dobro in originalno. Ta rešitev ni meni padla na pamet zaradi tehnične 'zašolanosti'. Strokovni pristop je lahko cokla, ki zavira inovativne nekonvencijonalne improvizacije.

Zato nikoli ne recimo nikoli, ha, ha. Raje se pogovarjaj v kolikor imaš sogovornika. In če se bo vajino mišljenje sinhroniziralo bo to prineslo plodno mentalno interakcijo. Kreativna komunikacija utegne rezultirati z novo idejo, drugačnim pogledom na 'detektvski' problem, ali celo z rešitvijo. Včasih je tudi pasiven poslušalec koristen, ker pomaga govorečemu k jasni in natančni definiciji naloge.

-

-

Recent Posts

See All

Kako se umiriti

Umiritev in odrešitev imata različni izhodiščni stanji v nemiru ter v porazu - V stanju nemira, preganjavice, tesnobe, nezadovoljstva nimamo trezne presoje in sposobnosti ukrepati optimalno. Zato se m

Pohitritev osebne in kolektivne evolucije

- Psihomentalna kibernetika je namenjena osebnemu razvoju posameznikov. Evoluirana množica posameznikov vodi v kolektivno evolucijo. Zato je je pohitritev osebnega razvoja posameznikov nujna. Osebni i

Etika medosebne bioresonance

Spolna, psihična in mentalna komplementarnost lahko sprožijo spontano bioresonanco med dvema osebana nasprotnega spola, ki jo mnogi ne razumejo in še manj obvladajo. Razkrivamo poligamnost Narave in k

bottom of page