top of page
  • Writer's pictureYoda

Psihotelesno ravnovesje in stabilnost

Updated: Jun 1, 2023

MIR, SPROŠČENOST, UGODJE

-

Post obravnava trajnejša kompleksna psihofizična neravnovesja. Nastanejo postopno skozi neuravnotežen način življenja. Praviloma je potem tudi za obnovo normale potreben določen čas. V tem se reševanje razlikuje od možne takojšnje uravnave psihomentalnih stanj, ki jih pozna psihologija. PM so bolj začasna in fluidna.


Razni vplivi lahko povzročijo disharmonično in distonično stanje z posledicami: nemir, napetost, nespečnost, živčnost, slaba koncentracija, pomanjkanje energije, volje, omejena delovna zmožnost. Enostavne vaje lahko vrnejo harmonijo in ravnovesje. Ampak človek mora vložiti čas, potrpljenje in trud, kar se bogato obrestuje v življenju.


V nadaljevanju je nekaj idej, napotkov kaj bi koristilo, seveda je možnosti še veliko več. Uspešnejši je voden trening v skupini, ampak individualisti lahko delajo tudi po pismenih navodilih. Precej tovrstnih informacij je zbrano na drugi -(2) strani portala y4na. Zdravemu odnosu do življenja bo koristilo besedilo Fuck it – temeljni duhovni način življenja.


Eno od pogostejših škodljivih neželjenih stanj z vzroki & posledicami je opisano v Preganjavice, posvečenost miru, cilji. Poglejmo več možnosti v prid psihotelesne umiritve, sprostitve, stabilnosti. Navodila so opcijska.


Najprej se zavestno odločimo vsaj za začasni popolni reset in odklop od dnevnih delovnih ter drugih preganjavic. Morda nam bo pomagalo zavedanje, da bo vse počakalo, kar ima počakati, ostalo odpustimo naj gre svojo pot.


Lotimo se nekega preprostega rutinskega opravila, ki pomaga preusmeriti, odklopiti, resetirati našo preobremenjeno mentalno angažiranost. Vsak si najde svoj način, npr. kuhanje, pospravljanje, igra, skratka nekaj 'drugega' in lahkega.


Koncentriramo se na neko jasno idejo, misel, ki nas umiri, sprosti, obenem psihomentalno tonificira, harmonizira. To je način za ustvarjalno koncentracijo in odvrženje nepotrebnih skrbi. Naše misli ustvarjajo naše stanje.

Trenirani lahko poskusijo (s pomočjo dihanja) vspostaviti mentalno praznino. To je nekakšna koncentracija na nič, na praznino, globok mir pri polni zavesti. Je zelo globoko pomirjujoč in zdravilen način odprave posledic neprespanosti.


V stanju občutkov poraženosti in neuspeha, stisnjen v kot lahko v trenutku prideš do globoke odrešitve. To se zgodi šele, ko se iskreno in ponižno predamo višjemu jazu, Sili, Bogu po prenehanju z nesmiselnim upiranjem stvarnosti.


Naš um spoznajmo z koristnostjo opuščanja manj pomembnih želja, načrtov, emocij, predmetov, dejavnosti, idej. Take navezanosti nas vlečejo na dno, k tlom, namesto, da po odvrženju nekoristnih bremen gremo svobodno naprej.


Lahko se odločimo misliti na prijeten, sproščujoč, pomirjujoč dogodek, situacijo. Lahko se sproščeno pogovorimo z zaupno osebo, vse namenjeno vsaj začasnemu resetu, preusmeritvi, spremembi predmeta naše pozornosti.


Fizična relaksacija, telesna vadba, joga, tai či, zavestno dihanje za preusmeritev pozornosti in sprostitev ter umiritev. Zavestno počasno, sproščeno gibanje in dihanje nas tudi psihomentalno umirja in obratno !

Tai či se zdi zelo primeren zadostitvi predlogov predhodnega odstavka. Veliko vaj je dano brezplačno na spletu, zlasti v exyu jezikih. Dosti lahko pridobiš na tečajih in v vadbenih skupinah.

Dodajam še možnosti Amepši vaj in relaksacije z avdiovizualnim entrainmentom (AVE očala). V postu o nespečnosti so podane še druge specifične okoliščine ki negativno vplivajo na spremembe človekovega stanja.


Več raznih relevantnih priporočil je še v postu o anankastični motnji. Ni potrebno vse gradivo obvladat. Osredotočiš se na nekaj izbranih smeri in začneš proučevati in vaditi.

-

-

Recent Posts

See All

Kako se umiriti

Umiritev in odrešitev imata različni izhodiščni stanji v nemiru ter v porazu - V stanju nemira, preganjavice, tesnobe, nezadovoljstva nimamo trezne presoje in sposobnosti ukrepati optimalno. Zato se m

Pohitritev osebne in kolektivne evolucije

- Psihomentalna kibernetika je namenjena osebnemu razvoju posameznikov. Evoluirana množica posameznikov vodi v kolektivno evolucijo. Zato je je pohitritev osebnega razvoja posameznikov nujna. Osebni i

Etika medosebne bioresonance

Spolna, psihična in mentalna komplementarnost lahko sprožijo spontano bioresonanco med dvema osebana nasprotnega spola, ki jo mnogi ne razumejo in še manj obvladajo. Razkrivamo poligamnost Narave in k

bottom of page